Polska tradycja kulinarne świętowała triumf w Pile. 23 marca, sobota, na hali sportowej miejscowego Zespołu Szkół Gastronomicznych miało miejsce wydarzenie pod nazwą „Turniej Kulinarny Kół Gospodyń Wiejskich”, w ramach którego rywalizowano o Puchar Starosty Pilskiego – Eligiusza Komarowskiego. Mieszkańcy mogli doświadczyć niezapomnianej atmosfery pełnej smaków, kolorów oraz radosnego gwaru.

Impreza zgromadziła po sobie imponującą liczbę uczestniczek – aż 22 drużyny reprezentujące różne gminy powiatu pilskiego. Ich zaangażowanie było widoczne zarówno w przygotowywanych potrawach, jak i estetycznym wyglądzie stoisk. Starosta pilski, Eligiusz Komarowski, wyraził swój podziw dla kulinarnego kunsztu Kół Gospodyń Wiejskich oraz ich zaangażowania w życie lokalnych społeczności.

Na turnieju, zadaniem każdego zespołu było sporządzenie jednego deseru oraz jednej przekąski na zimno. Dania konkursowe były starannie wybrane i przygotowane, a na ocenę komisji konkursowej trafiły tak niecodzienne propozycje jak Crème brûlée, Amaretto z jabłkiem, Szarlotka na chmurce, Kaczka w koronie czy Tuńczyk na brzoskwini. Wybór zwycięzców był trudnym zadaniem, ale po długich naradach, komisja doszła do porozumienia.

Współzawodnictwo zaowocowało wyłonieniem laureatów: Pierwsze miejsce, nagrodę pieniężną w wysokości 2000 zł oraz największy Puchar Starosty Pilskiego zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Pobórce Wielkiej za potrawy pstrąg wielkopolski i szarlotka na chmurce. Drugie miejsce i nagroda 1900 zł w bonach przypadły dla KGW „Kłodzianki” z Kłody za pasztet pod leśną chmurką i sernik gotowany. Trzecie miejsce i nagroda 1800 zł w bonach trafiły do KGW „Róża” z Róży Wielkiej, które przygotowało kruche babeczki z kaczką oraz tort różany.