W województwie zachodniopomorskim trwają kontrole w lodziarniach. Lato to idealny czas dla właścicieli kawiarni i lodziarni, które są tłumnie odwiedzane przez turystów. Sanepid wytypował do kontroli obiekty cieszące się największą popularnością wśród turystów. Wyniki badań są niepokojące.

Bakterie wynikające z nieprzestrzegania zasad higieny w lokalach

Dotychczas przebadano 50 obiektów gastronomicznych oferujących lody z automatu. Pobrano 250 próbek do badań, z czego znaczna większość wykazała obecność bakterii Enterobacteriaceae. Są to bakterie znajdujące się w jelicie grubym człowieka. Spożyte wraz z pokarmem mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Bakterie wykryto w 150 z 250 próbek.

Z czego wynika tak wysoka ilość bakterii? W lokalach zajmujących się dystrybucją lodów najwyraźniej dochodzi do pewnych zaniedbań. Maszyny z lodami prawdopodobnie są myte zbyt rzadko lub zbyt pobieżnie. Najwięcej bakterii wykryto w próbkach przebadanych w Sławnie. Najmniej w Świnoujściu.

W badanych próbkach nie wykryto salmonelli

Warto wspomnieć, że kontrola dotyczyła również badań pod kątem obecności bakterii chorobotwórczych — Salmonella oraz Listeria monocytogenes. Na szczęście nie wykryto żadnej z tych bakterii w ani jednej przebadanej próbce.

W związku z wykryciem bakterii Enterobacteriaceae właściciele ponad 20 obiektów musieli zamknąć swoje lokale na czas przeprowadzonych prac porządkowych. Wstrzymano również produkcję lodów. Lokale będą mogły zostać ponownie otwarte w momencie, gdy kolejne wyniki badań będą pozbawione śladów bakterii Enterobacteriaceae. Przedsiębiorcy muszą również zadbać o ponowne szkolenia personelu. Koniecznością jest również zwiększenie reżimu sanitarnego w poszczególnych obiektach, by takie sytuacje nie powtarzały się w przyszłości.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie będzie kontynuowała badania, typując kolejne punkty gastronomiczne.